HeikkiVhkuopus

Yle ja maailman tila – mahdollisuus globaaliksi suunnannäyttäjäksi

Nyt kun tulevien eduskuntavaalien pääpirut ja näiden kätyrit ovat suurilta osin selvillä – kohta selviää miksi - on seuraava aidon muutoksen mahdollisuus, jos en aivan väärin laske 2023 vaaleissa – jospa me silloin, lopultakin voisimme valita päättäjiksemme aidosti uusia ajatuksia rohkeasti esille nostavia yksilöitä. 2019 emme välttämätöntä muutosta näe. Aikaahan meillä on...

 

Pääpaino tässä pikkupohdinnassa on meidän yhteisen tiedonvälittäjämme, Ylen roolissa - ennen kaikkea sen vastuussa. Miksipä mainosrahoitteisten toimijoiden tulisi ajatella muuta kuin kukkaroaan ja sen paisuttaminen onnistuu tarjoamalla pinnallistetuille ihmisille pinnallista ja viihteellistä kertakäyttömateriaalia; maailman tilasta viis – se ei ole tuote, jota myymällä voi vaurastua - no, negatiivisilla uutissa toki jotakin tienaa...

 

Ylen tulisi herätä ymmärtämään osansa ilmastonmuutoksen ja ympäristön turmeltumisen suhteen. Pääongelma on tämä: Yle ei päästä vaihtoehtoisesti ajattelevia yksilöitä ohjelmissaan ääneen; muutamia poikkeuskertoja lukuun ottamatta ovat vieraina aina samat henkilöt, he, jotka ovat osaltaan maailmamme nykyiseen umpikujaan saattaneet. Eikä tätä katrasta pistetä koskaan koville – pitäisikö toimittajien valmistuttuaan viettää joitakin vuosia omissa oloissaan ja pohtia elämää, jotta heille heräisi nykyisen järjestelmän kyseenalaistavia ajatuksia, vaihtoehtoja - ihan itse etsittyjä sen kouluissa opetetun sijaan? Vai onko kyse ohjeistuksesta, joka vaimentaa mahdollisen kyseenalaistamisen ja kriittisen kyselyn – vaikkapa potkujen uhalla?

   

Yle(kin) on näin toimiessaan tehnyt mittaamattomasti hallaa maailman tilan suhteen. Jos mediassa olisi kaikki nämä haaskatut vuosikymmenet toimittu reilusti päästämällä ääneen eettisesti ja moraalisesti heränneet yksilöt ja eritoten eläin-, luonnonsuojelu, ym. -järjestöt taloudellisten tahojen etujen edistäjien sijaan, olisivat kansan ajattelu ja sitä myöten toimintatavat edistyneet aivan toisella tahdilla, eikä meillä nyt olisi näin äärimmäisen tukalat oltavat. Epäkohtien kertymä on valtava - täysin musertava; eihän meillä paljon muuta olekaan kuin alas ajettavia toimialoja – kaikkinainen eläinten hyväksikäyttö, viihdeteollisuus, yksityisautoilu, uskonnot...niin, jos edes tahdomme luoda kaiken elämän huomioivan järjestelmän, jossa ajattelultaan ja välittämisen (ei vain oma piiri tai ihmiskunta) osalta edistynytkin yksilö viihtyy, sellaisen, jossa ainoakaan toimintatapamme ei murhaa tarpeettomasti muuta elämää, suoraan tai välillisesti.

   Nyt Yle ja koko maamme mediakenttä, herätys! Toimikaa globaalina edelläkävijänä ja eettis-moraalisena mallina toisille maille. Tietääkseni joka ikisen valtamedian prioriteettijärjestyksessä on henkilökohtainen ja pienen ”eliitin” taloudellinen nousu, globaali talouskasvu ja vallan keskittäminen aina vaan pienemmälle piirille tavalla tai toisella ensimmäisellä sijalla.

 

Tilanne on todella turhauttava ja vie motiivin minkään hyvän edistämiseen henkilökohtaisella tasolla – vastavoimilla, pahiksilla, siis kaikkinaisen kasvun ja kulutuksen edistäjillä on media hallussaan.

   Nyt on muodikasta puhua vihreästä teknologiasta ja siirtymisestä aineellisesta kulutuksesta palveluiden kuluttamiseen. Hohhoijaa: vihreään teknologiaan siirtyminen kestää vuosikymmeniä, eikä se edes vähennä maapallon resurssien kuppausta ja palveluihin siirtyminen materian sijaan tarkoittaa vain sitä että se palvelun tarjoaja kuluttaa saman rahan palvelusta nauttivan sijaan; voitoillaan se laajentaa yritystään ja ostaa uuden parketein ja kullatuilla lokasuojilla varustetun Bemarin. Niin; siitäkään ei liene pelkoa, että öljy jäisi vauraiden maiden ”vihreään” energiaan siirtyessä polttamatta - öljyn halvetessa sen tupruttelevat taivaalle ne (alistamamme) köyhät valtiot. Toki päästötöntä energiaa olisi ollut jo vuosikymmeniä sitten mahdollista tuottaa, mutta sitä teknologiaa ei massoille paljasteta. Tällainen muutos tarkoittaisi koko maailman energia- ja autoteollisuuden konkurssia...Tutustukaa aiheeseen vaikkapa Steven Greerin Unacknowledged-dokumentin tai saman nimisen kirjan kautta.

 

Miten voi olla, että selkeästi ympäristölle ja kaikelle elämälle haitalliset tahot ovat äänessä ja kansa maksaa tämän huvin? Ei kansa tietääkseni tahdo sentään maailmanloppua. Pieni piiri sanelee aiheet, henkilöt, sisällön ja sävyt. Vielä tässä katastrofaalisessa maailman tilassa. Toimittaja: mieti sitten kiikkustuolissasi vetten sen jalaksia huuhtoessa eläkepäiviäsi viettäessä mitä hyötyä sinulle koitui ”elitiin” mielistelystä ja jos jonkin hyvän viran siitä saitkin. oliko se sen arvoista, että sen vuoksi kannatti ottaa tulevien sukupolvien haukut niskoillesi.

 

Ja mikä ihme siinä on, että meidän äänestäjien päähän ei mene se, että voimakasluonteisuus, matala ääni, ylireippaus, loistava puhekyky, aiempi yhdentekevällä alalla hankittu julkisuus ja muut ulkoiset ominaisuudet, joilla nykyään päättämään pääsee, eivät ole mitenkään kytköksissä ihmisen ymmärrykseen ja kykyyn toimia iso kuva hahmottaen? 

   Ensi vaaleissa päättämään valikoituvat siis nämä meille jo tutut, kivat mitäänsanomattomat median lellikit ja me odotamme heidän tekevän suuria muutoksia, vaikkeivat he ole sitä tähänkään mennessä tehneet, vaikka ovat olleet siihen mahdollistavassa asemassa pahimmillaan jo vuosikymmenet. Irvokasta - no sitähän koko demokratia on.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat